Súlyos izomgyengeség (myasthenia gravis)

Myasthenia gravis. A Miasthenia gravis tünetei

Tartalom

  myasthenia gravis video oktatóanyagok a látáshoz

  A Wikimédia Commons tartalmaz Myasthenia gravis témájú médiaállományokat. Egy az idegrendszert érintő autoimmun betegségmelyben a szervezet olyan ellenanyagokat állít elő, amelyek a saját izmai és motoros mozgató idegei közti kapcsolatot, myasthenia gravis ún.

  Az izomsejt felszínén sorakoznak a nikotin érzékeny, acetilkolin vezérelte receptorioncsatornákamelyek beindítják az izom összehúzódását. Ezen kórképben az acetilkolin felszabadulása az idegsejtekből azért nem képes hatást kiváltani az izomsejten, mert az autoantitestek, akárcsak maga az acetilkolin, a recepterokhoz képesek kötődni.

  myasthenia gravis a látás előnyei és hátrányai

  Ezzel a receptor aktivitását és az ioncsatorna megnyílását azonban nem képes kiváltani ahogy az acetilkolin, viszont lehetetlenné teszi annak bekötődését, hiszen helyét már előzőleg elfoglalta ez a mechanizmus az ún. Klinikailag a betegség izomgyengeségben mutatkozik meg, ami súlyos esetben a légzőizmok bénulása miatt légzési elégtelenséghez, vagy akár fulladásos halálhoz vezethet.

  Magyarországon a kór felismerésében Dr. Szobor Albert alkalmazta elsőként a Tensilon tesztet ban és szervezte meg később a betegek thymectomiás műtét i ellátását. A piridostigmin megjelenése után a betegség megfékezhetővé vált.

  myasthenia gravis látássérülés ellenőrzése

  További állapotromlás esetén plazaferezissel, megadózisú metilprednisolon infúzióval küzdöttek a betegek életéért. Semin Neurol. DOI : PMID J Neurosci Rural Pract.

  myasthenia gravis vitaminok a gyógyszerkémia szempontjából