szabály: egyszerű és biztos módszer a látásromlás ellen - EgészségKalauz

Rövidlátás - látásromlás. Látásromlás

A világjárvány idején hihetetlen mértékben megnövekedett a rövidlátás, azaz a miópia gyerekkori kialakulásának gyakorisága, de nem a COVID-betegség, hanem a több hónapos karanténidőszak miatt.

rövidlátás - látásromlás rövidlátás nem halad utána

A New York Times csokorba szedte a jelenség okait vizsgáló legfrissebb kutatásokat. Napfényhiány A tekintélyes amerikai szemészeti rövidlátás - látásromlás, a JAMA Ophthalmology év eleji vezércikke a karantén-rövidlátás évének aposztrofálta at, mert friss nemzetközi kutatások sora jutott arra, hogy a kijárási korlátozások és a járványhelyzet miatt otthon tartott gyerekek látása tömegesen romlott világszerte.

A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás. Felmérések szerint Délkelet-Ázsiában a hatéves gyerekek körében negyven, a fiatal felnőtteknél pedig már százalék a rövidlátók aránya, és bár nyugaton nem ennyire drámai mértékben, de szintén növekszik a számuk. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi állhat a járványszerű terjedés hátterében, és hogyan lehetne megelőzni vagy késleltetni a miópia kialakulását.

A szakmai vélemények szerint a miópia növekvő előfordulása összefügg a gyermekek viselkedésének megváltozásával, különösen azzal, hogy milyen kevés időt töltenek a szabadban, és milyen gyakran bámulják a képernyőt ahelyett, hogy a nappali fényben rövidlátás - látásromlás.

Kanadai kutatók elején azt találtákhogy az iskolák bezárása idején a 8 évesek az oktatáshoz-tanuláshoz szükséges képernyőidőn felül átlagosan több mint 5 órát töltöttek naponta a képernyők előtt szabadidős céllal.

Egy nagyszabású amerikai-kínai vizsgálat ezzel párhuzamosan arra az eredményre jutott, hogy a kényszerű digitális átállás jelentősen fokozta a rövidlátás kialakulásának esélyeit kisiskolás korban a kutatók definíciója szerint a mínusz 0,3 dioptriás szem már rövidlátónak számított. Egy a szintén a JAMA Ophthalmology-ban közölt tanulmány szerzői több mint ezer éves gyerek látását vizsgálták végén és elején: eredményeik szerint a rövidlátás gyakorisága ban háromszorosára nőtt az előző 5 évhez képest.

Az idősebbeknél ugyanakkor nem találtak ilyen drámai látásélesség-csökkenést.

Szöveg csökkentése

A kutatók szerint mivel a fiatalabb gyerekek kevesebb online tanulási feladatot kaptak, mint az idősebbek, nem valószínű, hogy a rövidlátást az intenzívebb képernyőhasználat okozta volna.

Úgy vélik, a látásromlás magyarázat inkább a kültéri fénynek való kitettség hiánya. Azok a gyermekek, akiknek egyik vagy mindkét szülője rövidlátó, nagyobb valószínűséggel válnak rövidlátóvá. Azonban míg a gének évszázadok alatt változnak, a rövidlátás gyakorisága az Egyesült Államokban az es évek eleji 25 százalékról három évtizeddel később közel 42 százalékra nőtt.

A rövidlátás gyakoriságának növekedése ugyanakkor nem korlátozódik a magasan fejlett országokra: az egészségügyi világszervezet, a WHO vonatkozó becslése szerint re a világ népességének fele rövidlátó lehet.

  • A 12 látomás mennyi
  • Látásromlás: vedd észre már az első jeleket!
  • A legtöbb kezelést mi végeztük Magyarországon:
  • Fórum rövidlátás vitaminok
  • A kóros rövidlátás talaján kialakult súlyos látásromlás | Szemészeti Klinika

Mivel a gének nem változnak ilyen gyorsan, a szakértők szerint a környezeti tényezők, különösen a gyermekek kültéri fénynek való csökkent kitettsége lehet az oka a rövidlátás járványszerű rövidlátás - látásromlás.

Gondoljunk például azokra a tényezőkre, amelyek a mai gyerekeket a lakásban tartják: a tanulmányok és a velük járó házi feladatok hangsúlyozása, az elektronikus eszközök ellenállhatatlan vonzereje és a biztonsági aggályok, amelyek a szabadtéri játék során felnőtt felügyeletet követelnek meg.

rövidlátás - látásromlás forever szem vitamin

Mindezek a tényezők drasztikusan korlátozzák azt az időt, amelyet a fiatalok a szabadban töltenek nappali fényben, ami valószínűleg a látásuk rovására megy. Bár korábban a túlzásba vitt olvasást vélték felfedezni a gyerekkori miópia kialakulásának hátterében, mára a szemészek körében megegyezés van arról, hogy a mesterségesen megvilágított belterekben töltött időnek nagyobb szerepe van, és legfeljebb ez magyarázza a képernyőnézés és a rövidlátás közötti összefüggéseket.

  • Látás-helyreállító műhely
  • missgreen.hu - Aggasztó - a felnőttkorban kezdődő rövidlátás
  • Tweetelés Ez a cikk több, mint 4 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.
  • Rendeljen szemüveget látásra
  • Látásromlás okai, tünetei és kezelése • missgreen.hu

Bresslert, aki szerint a gyerekek többsége enyhén távollátónak születik: szemük alakja leginkább egy leeresztett labdára hasonlít, így a képek a retina mögött konvergálnak.

Az évek múltával aztán a szem egyre gömbszerűbbé válik, lehetővé téve, hogy a képek közvetlenül a retinára fussanak össze, ha azonban a megnyúlás egy bizonyos ponton nem áll meg, akkor a képek ekkor a retina előtt konvergálnak, ami a rövidlátás definíciója.

rövidlátás - látásromlás macular degeneration meaning

Retina műtét utáni életmód természetes fény ugyanakkor serkenti a dopamin felszabadulását, ami lassíthatja a szem megnyúlását, A rövidlátó szem illusztrációja: rövidlátáskor az éles kép a retina előtt keletkezik, a fénysugarak az ideghártya előtt találkoznakFotó: ZEMEDICAL.

Ez azért is aggasztó, mert a rövidlátóknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki később látást veszélyeztető szövődmények, például szürkehályog, zöldhályog és makuladegeneráció, szélsőséges esetben pedig retinaszakadás vagy -leválás.

A rövidlátás ugyan nem gyógyítható, de kezelhető, akár multifokális kontaktlencsékkel, akár a gyerekeknél a szemtest megnyúlási folyamatát lassító atropin hatóanyagú szemcseppekkel, illetve az ortokeratológia módszerével.

Az öregszeműség kezelhető (Optimum Látásjavító Központ)

Ez utóbbi lényege egy olyan, csak éjjelre felhelyezett speciális kontaktlencse, amely megakadályozza a szaruhártya alakjának megváltozását, és kialakítja a nappali éleslátást. A szemorvosok szerint azonban a legjobb prevenció, ha gyerekek kevesebbet időt töltenek a négy fal között, és jóval többet vannak a szabadban.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:.