Vakfolt teszt

Vakfolt teszt.

Tartalom

Hegyeshalmi Richárd Mindenkinek vannak természetes szem fáradtság, de ezeket magunktól nem vesszük észre.

  1. Látásvizsgálati betűtípus
  2. Egy tanulmány megállapította, hogy egy bizonyos tárgyra fókuszálva a perifériás látás drasztikusan megváltozik.

A vakfolt a szemen belül, a látóideg tetején helyezkedik el. Maga a látóideg az az idegcsoport, ami a szemgolyó hátsó részéhez csatlakozik, és onnan az agyig továbbítja a fényérzékeny receptorok által felfogott fényt. A kis kerek folt, ahol ezek az idegek a szemgolyóhoz csatlakoznak, látóidegfőnek hívják papilla nervi optici ; ebből teljesen hiányoznak a fényérzékeny sejtek.

vakfolt teszt századi vízió

Hogy ezt mégsem vesszük észre, annak az az oka, hogy mindkét szemünk saját látótere van akkora, hogy kompenzálja a vakfoltot.

Az agyunk hozzászokott a vakfolt jelenlétéhez, és egy ügyes trükkel eléri, hogy az egyik szemünkből befutó információkkal kompenzálja azt, amire a másik szem nem láthat rá. Ezért látunk mégis teljes képet — vakfolt teszt agyunk kitölti a vakfoltokat.

Az agy egyébként számos hasonló trükköt végez: a szem felépítése miatt tulajdonképpen az egész világot fejjel lefelé kéne látnunk, de az agyunk ezt a korrekciós vakfolt teszt is elvégzi. A vakfoltok megléte tehát természetes, nem kell aggódnunk miatta.

Vannak azonban anormális vakfoltok is. Ha ezek megjelennek a látóterünkben, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis ez más betegségek jelenlétére utalhat.

vakfolt teszt a látás zavara

A látható vakfolt kialakulhat migrén vagy glaukóma zöld hályog miatt is, de a kiváltó oka lehet más szembetegség is, például makuladegeneráció szemfenéki meszesedésvagy retinaleválás is. A szemészek ilyenkor az Amsler-rács használatával ellenőrzik, hogy fellépett-e bármilyen károsodás. Ma is tanultam valamit Most együtt csak forintért!

vakfolt teszt helyreállítsa a látástechnikát